North elevation view of the Paradise Valley Station No 1, designed by LEA Architects, located in Phoenix, AZ. It is a sustainable design that integrates with its natural environment. Energy efficient
close up onto the side of the Paradise Valley Station No 1, designed by LEA Architects, based in Phoenix Arizona. Promotes sustainable design and environment friendly conditions.
Interior view of the Paradise Valley Station no 1, that is designed by LEA ARchitects, who are based in Phoenix AZ, and promotes a sustainable design and integration with the environment.
walkway and entry of the Paradise Valley Station No1, designed by LEA Archtiects, located in Phoenix AZ, who do local and national projects, and design sustainably.

paradise valley station no. 1

8,983 s.f.

view project images

Paradise Valley Fire Station No. 1 was designed to integrate into a natural desert hillside site in Paradise Valley Arizona. The station visually relates to the natural surroundings and the project incorporates numerous passive and active sustainable ‘green’ building design strategies. LEA and Paradise Valley expressed a desire for a low maintenance building. The use of both weathering and pre-finished metal was essential to the overall design strategy employed to accomplish these goals. The metal panels used in the project require no future painting or refinishing. The rich earth colored weathering standing seam metal roof and wall panels tie the building to the natural desert environment and offer contrast to the lighter colored ground face concrete masonry units and clay tile sun screen walls. The saw tooth folding plane of the roof canopies offer shade and metaphorically tie the building to its hillside surroundings. The deep shadow of the standing seam ribs form a crisp edge as they transition from the roof to the vertical wall plane. The rhythm of the roof, wall, and soffit panels introduces both scale and texture to the project.

back to featured - public service / fire safety

back to all featured projects