somerton public library

12,930 s.f.

view project images

LEA worked with Yuma County Library and provided designs for the circulation desk, display cases, typing carrels, signage, security systems and assisted in the furniture selection, delivery and installation. Staff and user computer locations were incorporated as well. Library features include: reading and stack space for the patrons, a central circulation and information desk, public/multi-use meeting and reading rooms, staff offices and work room, and reference areas. A design Charrette was conducted on site with a compendium of user ideas in the LEA design. The Somerton Public Library Addition created a distinguished front entrance and added new amenities for the community, including a teen center, larger children’s area and increased study room space. The larger library will also have a new multipurpose auditorium that will be open to the community for use. LEA created a secure outdoor reading court with a lighted yellow brick road and patterned theme of the agricultural fields of Somerton. The reading court is covered with open beams and shade is created from the perforated metal above a giant outdoor fan. LEA was instrumental in designing and coordinating built-in furniture and selected all vendor furniture purchases working with the library staff. Extensive work on integrating a major library addition into a public setting was accomplished in a compressed time frame.

payson public library + addition

library: 15,800 s.f.
addition: 9,000 s.f.

view project images

LEA worked with Payson City Manager Rich Underkofler, Library Director Terry Morris and numerous citizen groups in developing the new library in Rumsey Park. The project is located at the entrance of Rumsey Park and features an expandable building with 15,600 s.f. in the first phase. The park was masterplanned by LEA and the building is masterplanned to expand to 27,000 s.f. in subsequent years. This project required coordination with the Town of Payson, Library Staff, Citizens Groups and the City Council. Of particular note, because of the large senior population and full compliance with ADA, the library is designed to conform to these requirements. Library features include: reading and stack space for the patrons, a central circulation and information desk, large public/multi-use meeting room designed to allow control of and accommodate “messy” activities with easily cleaned surfaces, staff offices and work room reference area and reading rooms. The library provides entry from both the park and street side, with views of the park and mountains beyond from the reading rooms. Extra parking serves the park and library. The project includes a complete kitchen, toilets, and large community room that can operate independent of the Library. LEA also led the design for the master plan of the 50 acre Rumsey Park and the conversion of the Payson Rodeo grounds. LEA has designed a 9,000 s.f. addition that is on-hold pending funding.

cottonwood public library + children/teens addition

library: 15,600
addition: 9,000

view project images

Starting in 1992, LEA completed work as architect and master planner for the Cottonwood Public Library and Community Center built in Garrison Park. A superb, long term relationship was built between Cottonwood and the firm, as they were active in developing concepts and master planning of the project to allow voters in the area to approve funding. LEA also assisted the community in obtaining a low interest loan for the library from USDA, RD. LEA-Architects, was first hired to perform a feasibility study for the City where a preliminary program, site plan, building plan, elevations and a cost statement were developed. LEA developed a revised plan and submitted a model and drawings of the project to allow voters in the area to approve funding. Library features include: reading and stack space for the patrons, a central circulation and information desk, public/multi-use meeting room designed to allow control of and accommodate “messy” activities with easily cleaned surfaces, staff offices and work room, reference area, reading rooms with central fire place, the library provides an entry from both the park and street side with views of the park and mountains beyond from the reading rooms. The Cottonwood Library received a new 9,000 s.f. Children/Teen’s addition designed by LEA and built in 2008 which seamlessly blends in with the original. The new addition features a Yellow Brick Road leading to the children’s entrance.

apache junction public library + community center

12,800 s.f.

view project images

LEA served as architect and designer for the Apache Junction Public Library in 1986 working with Pamela Loui, Library Director. Upon its completion, the project received an Outstanding CDBG Award and Arizona Energy Efficiency Award. We were also able to assist the City of Apache Junction in securing CDBG grant funds for their project. The Library and Community Center is connected by a vaulted atrium that opens to a view of the Superstition Mountains. The vaulted entry serves as the main pedestrian circulation space allowing visitors to proceed either to the library or to the community center. The site plan was designed to utilize the spectacular view of the Superstition Mountains. A fire pit was located just outside the atrium as an outdoor story telling area. The circulation desk is designed to incorporate the library checkout system and security systems. Facility features include: reading and stack space for the patrons, central circulation and information desk, public/multi-use meeting room, and reading rooms. Staff offices and work room, reference area, and program room independent of the library and community center, are included. The Community Center feeds numerous senior citizens for lunch every day, therefore a commercial kitchen was designed and included for the Community Center.

avondale community center

new addition 4,500 s.f.

view project images

LEA worked with the City of Avondale and Social Services in the 4,500 s.f. addition to the existing Senior Center. LEA was first hired in 1998 to create interior offices, renovate the commercial kitchen and upgrade bathrooms to comply with existing ADA standards. Following the successful completion of the remodel, LEA was hired again to expand the existing 7,500 s.f. facility with a new 4,500 s.f. addition. The project was successfully completed with no change orders. Community Center addition features include: additional offices and break area, staff restroom, crafts room, partitioned conference/multi-purpose room, public toilets, exterior secured patio and shade structure.

gilbert public library (remodel)

view project images

avondale public library

8,200 s.f.

view project images

LEA served as designer for the new Avondale Library in 1983. Because the site was ‘L’ shaped on a street corner, the building was oriented so that it faced the major street to allow for easy identification while the major parking access was located off the side street to allow for convenient parking and circulation. We were also able to assist the City of Avondale in securing funding and grant monies for their project by providing master planning services. This project required coordination with the City of Avondale, Library Staff, Citizens Groups and the City Council. LEA worked successfully with this west valley city on both the main Library and the subsequent 2,400 s.f. Library addition, a Fire Station and Public Safety Facility, Community Center, and we are presently doing their City Hall.....repeat clients! LEA worked with Carol Hansen, Library Director to design the Avondale Library. LEA provided designs for the circulation desk, display cases, typing carrels, signage, security systems and assisted in the furniture selection, delivery and installation. Staff and user computer locations were incorporated as well. A meeting room with audio/video capabilities was also designed in phase two of the project. Library features include: reading and stack space for the patrons, a central circulation and information desk, public/multi-use meeting and reading rooms, staff offices and work room, and reference areas. LEA developed a masterplan model and designed the building to harmonize with the aesthetics of other city buildings.

museum of military history

view project images

page public library

view project images

maricopa county facilities management offices

view project images

arizona game and fish department - east yard improvements

view project images

palm valley water reclination facility expansion

view project images