lelli shop - fashion boutique at 44th and camelback

view project images

LELLI SHOP, a sustainable, inspirational, fashion boutique, relocated to 5023 N. 44th Street, Phoenix, receives the green light to open in May 2017 with a Certificate of Occupancy in hand from the City of Phoenix for the newest trend setter shop in the Village Center. LEA Architects, LLC is the Design Build Architect that has designed and built this 1,200 square foot retail boutique on Camelback and 44th Street in the fast-paced schedule of 90 days. The focused design charrette team efforts of Larry, Lance, Beverly and Lindsey Enyart create a sustainable, contemporary, inviting retail space; selective remodeling of the infrastructure, as well as visionary lighting design allows for this trendsetting contemporary design and the philosophical ideals of Lelli Shop to be conveyed in a sustainable way. Larry Enyart, FAIA was the lead design Architect and Builder working with Lelli Shop owner Lindsey Jean Enyart, Fashion Designer and the Retail Chain Creative Director, who is also the daughter of Larry and Bev Enyart. This undertaking was a real focused family event in designing and building this new north Phoenix retail shop. Lelli Shop Director Lindsey Enyart is an Honors fashion design graduate from the Rhode Island School of Design, former design director at Laundry by Shelli Segal, and recent faculty member of the Phoenix Art Institute and ASU Fashion Design.

The sustainable project features: added blue-jean recycled and other repurposed insulation, repurposed light fixtures, an entire change out in using new low energy lighting throughout the design. Low flow plumbing fixtures, special solar shades, energy star fixtures, ceiling fans, and optimum wall reflectance to save energy in lighting, are all also featured in this fun and exciting new women's boutique in Phoenix.

starbucks at village grove

view project images

phoenix sky harbor terminal 4 retail modernization

the grove at queen creek

view project images

7th street brewery and retail development

view project images

LEA Architects is working with Vintage partners on the adaptive reuse and conversion of an existing consignment warehouse into a restaurant and brewery concept. The existing retail center adjacent to the new brewery is also being renovated and revitalized. Exposed structural steel, glass overhead doors, and a indoor outdoor bar activate the street frontage. A new exterior dining area, entry sequence, and outdoor deck protected by a living wall define the brewery’s new façade. Double height glass garage doors allow the interior of the space to open onto the new outdoor dining areas blurring the boundary between the interior and exterior environment.

6502 n 16th street

view project images

3742 e indian school redevelopment

view project images

the roark

4,500 s.f.

view project images

LEA Architects served as the Design Architect for this mixed use office and restaurant project located adjacent the corner of 40th Street and Campbell in Phoenix Arizona. The 4,500 SF project includes 2,500 SF of commercial office and a 2,000 SF restaurant space on the lower level facing the 40th street frontage. The proposed modern architecture responds to the unique character of the surrounding commercial and residential context while utilizing passive and active sustainable strategies including vertical shade screens, a living green wall, recycled materials, pervious paving, and natural daylighting. The conceptual design proposed by LEA Architects including the supporting plans and 3d computer renderings clearly communicated the design concept which was overwhelmingly approved by the neighbors, Camelback East Village Planning Committee, and the City of Phoenix leading to the successful rezoning of the property from R-4 to C-1.

2400 n central

view project images

LEA Architects is working with LGE Design Build to revitalize the existing 2400 N. Central Commercial office building located in the Central Corridor of Down Town Phoenix. The improvements to the 50,000 SF project include interior enhancements to the lobby and common area functions, landscape and hardscape modifications, architectural interventions to the existing stair towers including shade canopies and added vertical slit fenestration designed to provide shade from the hard desert sun, respond to the pedestrian condition, define an entry from the Central Ave. frontage and adjacent light rail line, as well as activate and enliven the building as a whole to maximize the overall value of the project for both the developer and tenants alike. Modifications to the existing curtain wall for greater transparency into the circulation corridors and enhanced energy efficiency are also incorporated into the design.

apache junction fire district administration facility

7,050 s.f.

view project images

The new Administration Building which includes a Public Meeting, Board Room, Administrative Offices, Lobby, Receptionist, Exam Room, File Storage, Private Offices, Large Open Works Spaces, Fire Marshall Plans Room, Break Room and Conference. LEA conducted a thorough space and needs analysis of the Fire Department and Pinal County requirements and worked with a very challenging site in the County Complex. The project was designed and built within the Fire District’s limited budget.

sky harbor international airport air national guard security police + base civil engineering complex

28,850 s.f.

LEA served as lead for the Air National Guard Base $65 million relocationeffort and specifically the Civil Engineering and Security Police Complex and severalother buildings by LEA at this location. This large project encompasses the relocation ofthe entire ANG 161st Air Refueling Wing into new facilities on a different site. The complexdesigned by LEA consists of several buildings at the base and specifically the SecurityPolice/CE Administration/Maintenance, Storage and Traffic Check House. Examples ofthe areas that the facility contains are the following: Administration, Shop/MaintenanceAreas, Armory Storage, Classrooms/ Training, FATS area, Locker Room/Shower Area,Kitchen/Dining area, Storage, and Security Main Entry Check Point & Gates.

maricopa county highway department operations center

Business: 7,700 s.f. Industrial/Storage: 11,800 s.f. Total: 19,500 s.f.

LEA provided design, architecture, and construction management services to the Maricopa County Highway Department for their Operations Center in Phoenix. The facility includes a variety of shop and storage areas as well as office and conference space. The Operations Center is part of a previous Master Plan which required the project to be developed around established parameters. These parameters included infrastructure utilities, circulation, parking requirements, landscaping and building location criteria, as well as established building materials to provide a unified result. Several shop areas were designed into the project, including concrete and asphalt testing and welding centers. Acres of extensive secured parking were provided for storage of POV and heavy highway maintenance vehicles. In an effort to tie into existing building aesthetics while maintaining affordability and durability, the building construction consists of masonry walls in the shop areas and brick veneer over masonry exterior walls in the offices areas.

sedona fire district communications center

9,042 s.f.

view project images

LEA has completed the schematic design phase for the Sedona Fire District’s new Administration Building. This building will be located on Forest Road in the heart of picturesque downtown Sedona. It has been meticulously designed to respond to its urban context and tight site constraints by clearly defining the street edge and providing an onsite lower level secure parking garage. At the same time, the design responds to the surrounding natural environment by taking full advantage of vistas of the breathtaking Sedona Redrocks. This building will serve as the communications and dispatch headquarters for all of Northern Arizona. LEA worked closely with the Sedona Fire District Communications Staff and Communications Dispatch Console vendors to design functional dispatch and equipment room layouts for the project. Taking advantage of the tight site, the projects server and electronics room is located immediately below the dispatch floor for efficient direct connectivity to dispatch consoles. The project also includes space for GIS technicians, an EOC, as well as office space for the Fire District, Sedona Police, and Sheriff’s Department. Other key components include exercise and locker room facilities, raised flooring for mechanical/communication systems, and a training/meeting room.

walton restaurant concepts

2,500 - 4,000 s.f.

view project images

Restaurant Case Study No 1 - 16th Street and Bethany Home

DESCRIPTION: Utilizing donated reclaimed telephone poles, cast concrete, and weathering steel, a otherwise ubiquitous strip center is transformed and activated at the corner with a new modern French Restaurant featuring a indoor outdoor bar, protected outdoor dining space, and a double sided outdoor fireplace.

Restaurant Case Study No 2 - 44Th Street & Indian School Road

DESCRIPTION: A dilapidated flooring store is transformed into a New American Restaurant concept. The existing brick is salvaged, integrating with new weathering plate steel shade hoods. A north facing clerestory window now activates the Indian School Road frontage and draws people from the street. A lattice shade structure extends from the roof line to protect a outdoor beer garden.

phoenix theatre bar

view project images

maricopa county facilities management offices

view project images

LEA Architects worked closely with the Maricopa County Facilities Management group to provide architectural, engineering, and interior design services for the renovation of 20,000 SF of existing office space. LEA worked under an aggressive fast track schedule with the JOC contractor to design and build the project in phases, which allowed the building to be occupied during construction. LEA reconfigured open and private office environments, conference rooms, and provided a complete overhaul of the main lobby and public restrooms which included reconfiguring mechanical systems to allow for more expansive ceiling height to accept floating Wood Ceiling clouds with LED lighting. New floor and wall finishes along with a newly designed reception area brings new life to the facility and creates a more open and inviting entry for Maricopa County.

solar community center

located in los gatos, california

SEC pecos road and val vista drive

view project images