wolff residence

view project images

LEA Architects designed the renovation and addition to this mid-century Paradise Valley home originally designed by William F. Cody, AIA. Walls separating the kitchen, dining, and living space were removed to create and more open plan better suited to the modern day requirements of the owner. The original carport was enclosed with venting windows, and glass hydraulic garage doors, similar to those utilized for aircraft hangers. An expansion to the master suite was realized to provide a more expansive master bathroom with unobstructed views of the surrounding Camelback Mountain. The original 10 x 10 tube steel column structural grid is respected, and became an organizing factor for the design. Hot rolled plate steel is utilized in conjunction with existing and new walnut paneling and cabinetry to further refine the interior and offer a warm contrast the expansive glazing along the perimeter of the house which opens onto the golf course and the new zero edge pool and landscaping.

enyart residence

view project images

This mid century modern home was renovated in order to meet the current and future living needs of the Architect and his wife. The original compartmentalized floor plan was redesigned, replacing bearing walls with clear span structure to create an open an inviting public space.

Galvalume metal roof and exterior wall cladding is used in contrast with the original weathered slump block perimeter walls. Exposed glue laminated wood structural members, raw plate steel, maple casework, and walnut floors articulate the interior and further contrast with the texture of the slump block left exposed to the interior space. The plate steel clad fire place and casework is backlit to create a sculptural form that floats between the floor plane and the expansive clerestory fenestration.

In keeping with the modest budget, the Architect worked within the confines of the previous addition at the rear of the house to develop a master bedroom suite and studio space that opens onto the pool and backyard. The materials, finishes, and fixtures used throughout the renovation offer further refinement while at the same time respecting the mid century architecture of the original home.

christopher residence

view project images

scottsdale residence

view project images

bibars residence

view project images

arcadia townhome

view project images

shotey residence

view project images

LEA Architects designed the addition to this home, reconfiguring the entry sequence and introducing an expansive shade canopy structure to both define the entry and protect the outdoor patio area. The inverted shed form of the canopy defines the reconfigured main entry to the home which now draws ones focuses towards the dramatic views of Camelback Mountain. Glue laminated wood beams are used in combination with wood decking, steel columns and lattice, standing seam metal roofing, and board formed poured in place concrete fire place and site walls to further define and articulate the new entry sequence.

bridge house

goone residence

view project images

orange blossom residence

view project images

roach residence entertainment pavilion

view project images

721 n 4th ave

view project images

sherman place

view project images

4804 scottsdale

12 units

view project images

Located near Old Town Scottsdale, the 4804 Townhomes consist of five three level units with attached garages and seven two level units with detached garages. The architecture utilizes natural materials to provide refuge while also providing a connection to the environment through framed views and common space. Deep roof overhangs, steel shade hoods, and balcony projections wrap the buildings, providing shade and privacy while remaining respectful of the neighborhood context. The living space is elevated above the FEMA flood plain, which allows for, elevated decks, and views into and beyond the serene desert courtyard.

The project implements energy efficient design strategies with green building systems and materials. Native desert vegetation will be used throughout the project, utilizing a xeriscape planting strategy to conserve water. Over one quarter of the total site area is dedicated to open common space, a pool and spa. A two-car garage, self-contained within the 2 and one-half level units, provides ten onsite parking spaces.

bon vie lofts

woodmere townhomes

view project images

rio de flag mixed-use

the nest mixed-use